

Programme of the 9th HCF (6th – 8th June 2017)

1 <sup>st</sup> day (6 <sup>th</sup> Jun		Pogistration	
9.00 - 9.30	30 min	Registration	
9.30 – 10.05	35 min	Session No 1: Opening session	
		Chair: Aimo Saano, Parks and wildli	
5 mi	5 min	Greetings from Finland	Saija Vuola (TBC), Ministry of the Environment
	5 min	Greetings from Norway	Ingrid Lillehagen, Norwegian Climate and Environment Ministry
	5 min	Greeting from Sweden	Mats-Rune Bergström, County Administrative Board of Västerbotten
	5 min	Greetings from Russia	Maria Dronova (TBC), Ministry of Natural Resources and Ecology (MNRE)
	10 min	Greeting from Oulu	Pirkko Šiikamäki, Parks and wildlife Finland (TBC)
40.05 44.00			
10.05 – 11.00	55 min	Session No 2: Introduction session on climate and biodiversity Chair: Aimo Saano, Parks and wildlife Finland	
10.05 – 10.35	30 min	Climate change and biodiversity	Juha Pöyry, Finnish Environment Institute (SYKE)
10.35 – 11.00	25 min	Reindeer, climate change and tundra carbon storage	Henni Ylänne, Úniversity of Oulu
11.00 – 11.20	20 min	Coffee break	
11.00 11.20	20 11111	Conce break	
11.20 – 13.00	1h 40 min	Session No 3: Forest protection in th Aichi targets	
11.20 – 13.00			
<b>11.20 – 13.00</b> 11.20 – 11.30	min	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N	
	min (part 1)	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA)	lorwegian Environment Agency
	min (part 1)	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA) Introduction to session 3: Strategy for Protection of Intact	Jan-Petter Huberth Hansen, Norwegian Environment Agency
11.20 – 11.30	<b>min</b> (part 1) 10 min	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA) Introduction to session 3: Strategy for Protection of Intact Forests in The Barents Region Key note speaker: Implementation of Aichi target 11 - Protected forest areas in the Barents	Jan-Petter Huberth Hansen, Norwegian Environment Agency (NEA) Trude Myhre, WWF Norway
11.20 – 11.30 11.30 – 11.55	min (part 1) 10 min 25 min 1 h 5	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA) Introduction to session 3: Strategy for Protection of Intact Forests in The Barents Region Key note speaker: Implementation of Aichi target 11 - Protected forest areas in the Barents Region High conservation value forests of the start	Jan-Petter Huberth Hansen, Norwegian Environment Agency (NEA) Trude Myhre, WWF Norway
11.20 – 11.30 11.30 – 11.55	min (part 1) 10 min 25 min 1 h 5 min	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA) Introduction to session 3: Strategy for Protection of Intact Forests in The Barents Region Key note speaker: Implementation of Aichi target 11 - Protected forest areas in the Barents Region High conservation value forests of the forest conservation	Iorwegian Environment Agency Jan-Petter Huberth Hansen, Norwegian Environment Agency (NEA) Trude Myhre, WWF Norway he Barents Region – status for Maria Dronova (TBC), Ministry of Natural Resources and Ecology (MNRE), Russia Mats-Rune Bergström, County Administrative Board of
11.20 – 11.30 11.30 – 11.55	min (part 1) 10 min 25 min 15 min	Aichi targets Chair: Jan-Petter Huberth Hansen, N (NEA) Introduction to session 3: Strategy for Protection of Intact Forests in The Barents Region Key note speaker: Implementation of Aichi target 11 - Protected forest areas in the Barents Region High conservation value forests of the forest conservation Status for forest protection in Russia	Jan-Petter Huberth Hansen, Norwegian Environment Agency (NEA) Trude Myhre, WWF Norway he Barents Region – status for Maria Dronova (TBC), Ministry of Natural Resources and Ecology (MNRE), Russia Mats-Rune Bergström, County

13.00 - 14.15	1 h	Lunch	
14.15 – 15.00	45 min (part 2)	Session 3 continues	
14.15 – 14.35	20 min	Representation of forest diversity and dynamics in the database "Habitats of Eastern Fennoscandia"	Alexander Kryshen, Forest Research Institute of Karelian Research Centre of RAS
14.35 – 15.00	25 min	BPAN II phase: Barents forest project	Jyri Mikkola, Finnish Environment Institute (SYKE)
45.00 45.00	20	Coffee breek	
15.00 – 15.30	30 min	Coffee break	
15.30 – 16.30	~1 h (part 3)	Session 3 continues	
15.30 – 15.45	15 min	Poorly studied nature areas in northwest Murmansk Region and proposals for the new PA establishment	Alexey Kravchenko, Forest Research Institute of Karelian Research Centre of RAS
15.45 – 16.00	15min	Finding compromises with logging companies to preserve old-growth forest areas in the Barents Region - challenges and opportunities for Cooperation	Andrei Schegolev & Denis Dobrynin, WWW Russia
16.00 – 16.30	~15 min	Questions and discussion: Further implementation of the forest strategy – next steps	
		Summing up	

2nd day (7 <sup>th</sup> June 2017)			
9.00 – 10.45	1h	Session No 4: Ecosystem services	
	45min	Chair: Anne Tolvanen, Natural Reso	urces Institute Finland (Luke)
9.00 - 9.20	20 min	Economic aspects and benefits	Arto Naskali, Natural Resources Institute Finland (Luke)
9.20 - 9.40	20 min	Boreal mires	Anne Tolvanen, Natural Resources Institute Finland (Luke)
9.40 - 10.00	20 min	Measuring and monitoring ecosystem services	Ari-Pekka Auvinen, Finnish Environment Institute (SYKE)
10.00 – 10.15	15 min	Pollination services and artificial nests	Reima Leinonen, Kainuu ELY Centre (Centre for Economic Development, Transport and the Environment)
10.15 – 10.30	15min	City forests and parks as refugia for saproxylic invertebrates. The Finnish fungus gnats case	Jevgeny Jakovlev, Finnish Environment Institute (SYKE)
10.30 – 10.45	15 min	The Freshwater Pearl Mussel Margaritifera margaritifera	Evgeni Jeshko, Institute of Biology of Karelian Research Centre of RAS

10.45 – 11.15	30 min	Coffee break	
11.15 – 13.00	1 h 45 min	Session No 5: Wetlands Chair: Mats-Rune Bergström, County Administrative Board of Västerbotten	
11.15 – 11.25	10 min	Scoping for Resilience and Management of Arctic Wetlands	Magnus Land, Stockholm Environment Institute
11.25 – 11.40	15min	Coastal area protected areas in the Barents region (BPAN II phase: coastal work)	Ari Laine, Parks and wildlife Finland
11.40 – 11.55	15 min	FREHSHABIT	Seppo Hellsten, Finnish Environment Institute (SYKE)

11.55 – 12.00	5 min	Norwegian pilot on ESS in wetlands	Jan-Petter Huberth Hansen,
			Norwegian Environment Agency
			(NEA)
12.00 – 12.15	15 min	National plan for wetland restoration	Maja Stade Aarønæs, Norwegian
		in Norway	Environment Agency (NEA)
12.15 – 12.30	15 min	Wetland information centers in	Maja Stade Aarønæs, Norwegian
		Norway	Environment Agency (NEA)
12.30 – 12.45	15 min	Plan for wetland protection in	Tiia Kalske, County Governor of
		Finnmark	Finnmark, Norway
12.45 – 13.00	15min	Diversity of mire habitats of the	Oleg Kuznetsov, Institute of Biology
		Pasvik strict nature reserve,	of Karelian Research Centre of
		Murmansk Region	RAS
		T	
13.00 - 14.00	1 h	Lunch	
14.00 – 15.30	1,5 h	Session No 6: Green Belt of Fennos	candia GBF
14.00 10.00	1,0 11	Chair: NN	
15.30 – 15.50	20 min	Coffee break	
15.50 - 16.35	45 min	Session No 7: Closing session	
15.50 – 16.35	45 min	Session No 7: Closing session Chair: Saija Vuola or Aimo Saano	
15.50 – 16.35	45 min		
15.50 – 16.35	45 min	Chair: Saija Vuola or Aimo Saano	
15.50 – 16.35	45 min	Chair: Saija Vuola or Aimo Saano Conclusions	
15.50 – 16.35	45 min	Chair: Saija Vuola or Aimo Saano Conclusions Thanks	
15.50 – 16.35	45 min	Chair: Saija Vuola or Aimo Saano Conclusions Thanks Resolution	
		Chair: Saija Vuola or Aimo SaanoConclusionsThanksResolutionMessage to the 20 years anniversary	
15.50 – 16.35 3 <sup>rd</sup> day (8 <sup>th</sup> Jun 9.00 – 16.30		Chair: Saija Vuola or Aimo SaanoConclusionsThanksResolutionMessage to the 20 years anniversary	